06.12.2018

Održan izborni sabor Udruge FENIKS

mala 1.jpg
Sinoć, u srijedu 5. prosinca 2018. godine, u maloj dvorani Napretkova doma u Derventi održan je deveti po redu sabor (skupština) Udruge Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS. Sabor je bio izborni, jer je dosadašnjem vodstvu istekao dvogodišnji mandat, a dosadašnjem predsjedniku g. Peji Gubercu istekla mogućnost obnavljanja mandata predsjednika, budući da se dvogodišnji mandat predsjednika može obnoviti samo tri puta zaredom, a onda ponovno može biti izabran tek „nakon stanke od onoliko godina koliko je susljedno bio predsjednik“ , kako određuje članak 25 Statuta udruge.  

Nakon pozdrava okupljenim članovima Sabora, predsjednik Guberac zamolio je prisutne da se prisjete svih članova udruge koji su od posljednjeg sabora preminuli, na poseban način dopredsjednika Udruge g. Dragana Kljajića, koji je iznenada preminuo u kolovozu ove godine. Zahvalio je supruzi, kćeri i bratu pokojnog Dragana što su došli na sabor i izrazio im sućut, svoju osobnu, jer je s Draganom dobar dio života bio prijatelj i suradnik, ali i sućut cijeloga sabora i udruge FENIKS.   

Nakon prihvaćanja dnevnoga reda Sabora, saslušana su izviješća o radu u proteklom dvogodištu. Izvršna tajnica gđa Danijela Zirdum predočila je kratki pregled svega onoga što se pokušavalo i uspijevalo zalaganjem Udruge i darovima donatora uraditi, iz čega je bio vidljiv konstantan trud Udruge da se javlja na natječaje i predlaže projekte vrijedne i važne za hrvatske povratnike, ali isto tako i znatno umanjena volja donatora da pozitivno odgovore na prijave, molbe i prijedloge, za što – naravno – udruga ne može biti odgovorna. U oči upada posebno infomacija koliko puta je Udruga aplicirala kod općine Derventa i molila za pomoć radu ureda Udruge i sitnim projektima, ali ni na jednu molbu nije dobila odgovor kamoli pomoć.   

Financijsko izviješće o poslovanju Udruge u zadnje dvije godine prezentirala je rizničarka gđa Lucija Panić, napomenuvši kako je sastavljeno na osnovi preciznog i detaljnog izviješća službenog knjigovođe Udruge, koje se prilaže dokumentima sabora. Udruga je kroz ovo vrijeme poslovala pozitivno, sve svoje obveze preuzete od donatora uredno je ispunila i o tome poslala izviješća, tri puta je dobila sitnu pomoć za rad ureda i sve će više morati tražiti načina kako da taj dio financija pokrije. Dosada je uvijek sve svoje usluge građanima i ministarstvima radila beslpatno, ali možda će se ubuduće morati razmilsliti o promjeni te prakse, jer se iz nečega moraju namaći sredstva za rad ureda.   
Nakon što se predsjednik Senata Udruge izjasnio da u proteklom dvogodišnjem radu ne vidi nikakve probleme, nesuglasice i promašaje, pristupilo se kandidiranju novih članova uprave. Vijeće tajnika je, po ustaljenoj praksi, sa svoje sjednice održane neposredno prije održavanja Sabora iznijelo svoj prijedlog službi, čega su se članovi sabora uglavnom držali, te su tajnim glasovanjem na listićima na kojima su za svaku službu bila predložena po dva člana udruge, za novu predsjednicu izabrali gđu Danijelu Zirdum, za dopredsjednicu gđu Katu Sirovinu, za rizničarku ponovno gđu Luciju Panić, za tajnika za infrastrukutu i gospodarstvo g. Peju Guberca, za tajnika za poljoprivredu i razvoj g. Josipa Zirduma, za tajnika za odnose s javnošću fra Mirka Filipovića i za izvršnog tajnika udruge g. Željka Opačka. Članovi senata su, prema dogovoru na saboru, ostali isti oni koji su bili i do sada, jer njima mandat nije ograničen.  

Zahvalivši se na koncu svima koji sudjelovali u radu Sabora i također za izbor novih članova, nova predsjednica gđa Danijela Zirdum pozvala je prisutne na dodatno malo druženje uz okrjepu u prizemnim prostorijama Doma.   

Feniks.info

Komentari (2 komentara)

Pošalji

07.06.2018

IN MEMORIAM:  D r a g a n   K lj a j i ć

Dopredsjednik Udruge FENIKS  Jučer je u Zagrebu u 48. godini života preminuo Dragan Kljajić, dopredsjednik Udruge...

03.04.2018

Dr. Deni Porej novi direktor svjetske organizacije za zaštit...

ZAGREB – Dr. Deni Porej postao je direktor WWF Adrije, svjetske organizacije za zaštitu prirode. WWF Adria je...

29.11.2017

FEDERALNO MINISTARSTVO: Natječaj otvoren do konca prosinca

Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba iz Sarajeva ponovno je raspisalo natječaj za pomoć pri...

Komentari

07.10.2015

SRĐAN PUHALO: Zašto u Prijedoru uspijevaju ratni zločinci?

Poznati banjolučki sociolog i analitičar, vičan razbijanju mitova i stereotipa, nema suosjećanja za prijedorske Srbe,...

03.08.2015

AMERIČKA VELEPOSLANICA: BiH je potrebna ustavna reforma

Svi se slažu s tim da se nikada nije očekivalo da, dvadeset godina nakon završetka rata, u Bosni i Hercegovini,...

29.04.2014

EMIL VLAJKI: RS se mora osamostaliti!

Piše: Miroslav PRGOMET - Republika Srpska spremna je ustati u zaštitu i povrat svojih nasilno oduzetih nadležnosti...

Razgovori

30.07.2015

SONJA BISERKO: Cijela srpska historija jedna je velika laž

Srbija izbjegava činjenice koje jasno govore o njenoj odgovornosti za raspad Jugoslavije na brutalan način, a Srbi...

28.11.2012

U PROTEKLOM MANDATU: Vraćeni smo u sustav općine

Razgovor s g. Ilijom Zirdumom, dosadašnjim predsjednikom Općinskog vijeća...

30.08.2012

Fra Mirko Filipović, vikar plehanskog samostana

POLITIKA JE PREDUGO DUŠU NAŠEGA NARODA PREMJEŠTALA U DRUGE DRŽAVE I KRAJEVE Bosanska Posavina i raseljeni hrvatski...

POZIV POSAVSKIM HRVATIMA

UKOLIKO JOŠ NISTE IZVADILI OSOBNU KARTU U BOSNI I HERCEGOVINI, VRIJEME JE DA TO ŠTO PRIJE UČINITE. TIME NIŠTA NE GUBITE NEGO  OSTVARUJETE SVOJE PRAVO DVOJNOGA DRŽAVLJANSTVA!