22.02.2017

MJESNE ZAJEDNICE: Najbitniji projekti za ovu godinu

naslovna.jpg
Na inicijativu Udruge Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS, u Napretkovu domu u Derventi okupili su se predstavnici 11 povratničkih mjesnih zajednica s većinskim hrvatskim življem na razgovor o prioritetima projekata koji bi se mogli predložiti za ovogodišnja sredstva iz tzv. kapitalnog budžeta Općine derventa, koji će uskoro biti stavljen na razmatranje i odluku Općinskoga vijeća. Na sastanak su pozvani i hrvatski općinski vijećnici, a došli su g. Ilija Ravlić i g. Marinko Nikolaš, dok se predsjednik Općinskog vijeća g. Marijan Kljajić ispričao zbog drugog ranije zakazanog sastanka.   

Tajnik za infrastrukturu udruge Feniks g. Mato Grubišić napravio je uvod u razgovor, govoreći o tome što je kapitalni budžet, koliko se do sada iz njega izdvajalo za projekte na području hrvatskih povratničkih naselja (a to je preko 50% općinskog teritorija) i o tome što se do sada predlagalo kao prioritete za obnovu u ovom dijelu općine.   

Osvrnuo se, naravno, i na činjenicu da po zakonu RS-a mjesne zajednice nemaju pravne subjetivnosti, što je ne samo čudan izuzetak u općoj praksi dražavno-pravnog uređenja neke zemlje, nego i velika zapreka da mjesne zajednice bilo što planiraju, poduzimaju i rade. Sva pozornost usmjerena je na općinsku upravu, gdje se o svemu odlučuje. Zato tu treba biti prisutan i aktivan da se ne događa da se za polovicu općinskog teritorija izdvaja 1% sredstava budžeta.   

Potom su predsjednici savjeta mjesnih zajednica iznijeli svoje mišljeje što bi na području njihove mjesne zajednice bio prioritet za rad, kako bi se sugeriralo općinskim vijećnicima da pokušaju barem nešto od toga uključiti u ovogodišnji kapitalni budžet.   

Član općinskoga vijeća g. Ilija Ravlić, na osnovi iskustva iz proteklog četverogodišta u kojem je također bio vijećnik, upozorio je da se ne može baš puno očekivati od vijećnika, jer su odnosi tako posloženi da se za bilo koji prijedlog mora osigurati politička podrška većine vijećnika. Osim toga iz kapitalog budžeta uglavnom se financira obnova putova.   

Vijećnik g. Marinko Nikolaš predložio je da se do izglasavanja budžeta sazove još jedan ovakav sastanak na koji bi se, uz predsjednika Vijeća, trebalo pozvati i načelnika općine. U svakom slučaju, dobro je na ovakav način razgovarati i planirati, jer ovako se vide sve potrebe na cjelokupnom terenu.   

Upravo zbog toga, g. Grubišić sugerirao je da se ovakvi sastanci povremeno održavaju, ako ništa, barem iz inofrmativnih razloga. A dobro je i da se ljudi druže i da izmjenjuju mišljenja.   

Sastanku su, osim općinskih vijećika i predstavnika Udruge FENIKS , nazočili predstavnik MZ Žeravac g. Ivica Zirdum, predsjednik MZ Kulina g. Slavko Karlović, predsjednik MZ Modran g. Željko Arambašić, predsjedik MZ Bijelo Brdo g. Željko Opačak, predstavnik MZ Šušnjari g. Marko Bubalo, predstavnica MZ Kuljenovci gđa Cvita Anđelković, predstavnica MZ Dažnica gđa Danijela Zirdum, predstavnica MZ Begluci gđa Kata Sirovina, predsjednik MZ Zelenike g. Stipo Maras, predsjednik MZ Donji Višnjik g. Pejo Guberac i predsjedik MZ Bunar g. Josip Zirdum.   


Feniks. info

Komentari (2 komentara)

Pošalji

03.04.2018

Dr. Deni Porej novi direktor svjetske organizacije za zaštit...

ZAGREB – Dr. Deni Porej postao je direktor WWF Adrije, svjetske organizacije za zaštitu prirode. WWF Adria je...

29.11.2017

FEDERALNO MINISTARSTVO: Natječaj otvoren do konca prosinca

Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba iz Sarajeva ponovno je raspisalo natječaj za pomoć pri...

09.09.2017

LJETOVANJE: Sretan povratak s mora

Skupina djece i mladeži koja je, u organizacije naše udruge, tjedan dana boravila u Kaštelima kod Splita na...

Komentari

07.10.2015

SRĐAN PUHALO: Zašto u Prijedoru uspijevaju ratni zločinci?

Poznati banjolučki sociolog i analitičar, vičan razbijanju mitova i stereotipa, nema suosjećanja za prijedorske Srbe,...

03.08.2015

AMERIČKA VELEPOSLANICA: BiH je potrebna ustavna reforma

Svi se slažu s tim da se nikada nije očekivalo da, dvadeset godina nakon završetka rata, u Bosni i Hercegovini,...

29.04.2014

EMIL VLAJKI: RS se mora osamostaliti!

Piše: Miroslav PRGOMET - Republika Srpska spremna je ustati u zaštitu i povrat svojih nasilno oduzetih nadležnosti...

Razgovori

30.07.2015

SONJA BISERKO: Cijela srpska historija jedna je velika laž

Srbija izbjegava činjenice koje jasno govore o njenoj odgovornosti za raspad Jugoslavije na brutalan način, a Srbi...

28.11.2012

U PROTEKLOM MANDATU: Vraćeni smo u sustav općine

Razgovor s g. Ilijom Zirdumom, dosadašnjim predsjednikom Općinskog vijeća...

30.08.2012

Fra Mirko Filipović, vikar plehanskog samostana

POLITIKA JE PREDUGO DUŠU NAŠEGA NARODA PREMJEŠTALA U DRUGE DRŽAVE I KRAJEVE Bosanska Posavina i raseljeni hrvatski...

POZIV POSAVSKIM HRVATIMA

UKOLIKO JOŠ NISTE IZVADILI OSOBNU KARTU U BOSNI I HERCEGOVINI, VRIJEME JE DA TO ŠTO PRIJE UČINITE. TIME NIŠTA NE GUBITE NEGO  OSTVARUJETE SVOJE PRAVO DVOJNOGA DRŽAVLJANSTVA!