17.04.2012

NAKON ULASKA U EU: U Hrvatsku samo s putovnicom

granicni-prijelaz-hrvatska-300x210.jpg

Nakon ulaska Hrvatske u EU građani BiH će u Hrvatsku najvjerovatnije moći ulaziti samo s putovnicama, a ne i s osobnim iskaznicama kao do sad - pišu banjolučke Nezavisne novine.
Načelnica Odjela za granicu Policijske uprave brodsko-posavske Mira Voloder rekla im je da bi to mogla biti jedina značajna promjena u režimu prekograničnog prometa nakon ulaska Hrvatske u EU. 

Kad Hrvatska uđe u EU zavisit će sve od toga kakav je status BiH prema EU, odnosno od viznog režima s EU. Ako ostane sadašnje stanje, građanima BiH će za prelazak granice EU trebati putovanicama, ističe Voloder.
 
Priče o tome da će BH građani na hrvatskoj granici doživljavati torturu od strane graničnih policajaca, po njezinu mišljenju, potpuno neutemeljene. Promijenit će se jedino to što će državljani EU, europskog gospodarstvenog pojasa i Švicarske Konfederacije, koji u skladu s europskim pravom uživaju slobodu kretanja, i članovi njihovih obitelji imati bolji tretman na granici. To znači da će nad njima biti sprovedena samo osnovna granična kontrola, a vjerovatno će biti organizirana posebna traka za vozila državljana EU.
 
Nad državljanima trećih zemalja će, kako kaže Voloder, biti provedena detaljna kontrola, koja pored provjere identiteta osobe podrazumijeva i detaljnu provjeru putnih isprava radi utvrđivanja eventualnih krivotvorina, ima li putnik vizu ili dozvolu boravka, ukoliko su viza i dozvola boravka potrebne, a bit će utvrđena i opravdanost ulaska i boravka na teritoriju EU te mogućnost povratka u matičnu zemlju.

Dužni smo provjeriti ima li taj strani državljanin dostatna sredstva za uzdržavanje, boravak, prolaz i povratak u matičnu zemlju - rekla je ona.

Prema nacionalnom zakonodavstvu koje regulira kretanje stranaca, strani državljanin prilikom ulaska u Hrvatsku za namjeravani boravak treba imati 50 eura po danu ukoliko na konačnom odredištu ima osiguran smještaj, odnosno 100 eura ako nema.
 
Građani se ne trebaju plašiti da će ih policijski službenici vraćati sa granice i onemogućavati im ulazak u EU, iako takvi strahovi postoje, odnosno bit će ispoštovane zakonske odredbe koje se odnose na uvjete ulaska stranih državljana.

- Točno je u zakonu propisano u kojim slučajevima se može stranom državljaninu zabraniti ulaz u RH, odnosno kad mu se može odbiti ulazak. Svaki službenik se mora pridržavati propisanih zakonskih uvjeta. Svako odbijanje ulaska mora završiti obrazloženom odlukom tom stranom državljaninu, odnosno mora mu biti uručeno rješenje o odbijanju ulaska i jasno biti obrazložen razlog odbijanja ulaska. Nitko ne može biti vraćen a da se ne navede točan razlog koji je propisan zakonom - kaže je Voloder.
 
Granični prijelaz Stara Gradiška bit će jedan od samo dva prijelaza najvišeg ranga Hrvatske s BiH. Već se vrše građevinski radovi, koji bi do ulaska u EU trebalo da ga učine potpuno usklađenim sa standardima EU.
Voloder kaže da se policija već nekoliko godina priprema za ulazak Hrvatske u europsku zajednicu, tako da je Hrvatska već sada skoro spremna za ulazak u EU.
 
Hrvatska je odredbe EU koje se tiču kretanja stranaca preko granice već implementirala u svoje nacionalno zakonodavstvo i to je nešto što mi provodimo već i sada. Vanjske granice s ulaskom Hrvatske u EU bi trebalo da budu granice sa BiH i Hrvatskom, što znači da se granica može prelaziti na točno određenim mjestima u točno određeno vrijeme sukladno namjeni tog graničnog prijelaza s točno propisanim dokumentima - istakla je ona.
 
Putnici iz BiH, koji u Hrvatsku budu ulazili autobusima, bit će zamoljeni da izađu iz autobusa kako bi se provjera obavila u policijskim kućicama na graničnim prijelazima.
 
S putnicima u automobilima bit će primjenjivane iste kontrole kao i do sada. No, bit će određena izuzeća za državljane trećih zemalja kada se neće morati provoditi detaljna granična kontrola kao što su, recimo, šefovi država, nositelji diplomatskih putovnica, prekogranični radnici koji idu svakodnevno preko graničnih prijelaza, osobe koje su poznate policijskom službeniku. Prema njima se neće morati svakodnevno vršiti temeljita kontrola, nego kontrola s vremena na vrijem - istakla je načelnica Voloder. 
 
Feniks.info

Komentari (2 komentara)

Pošalji

31.08.2017

DOBROTOM DONATORA: Odlazak djece iz Dervente na more

Četvrtu godinu zaredom, dobrotom vlasnika „Marine Kaštela“ iz Kaštela kod Splita  g. Josipa Berketa, otputovala...

01.08.2017

PLEHAN: Počelo spajanje kuća na vodovod

Ovih dana radnici derventskog Komunalca pripajaju kuće u Mjesnoj zajednici Bunar na vodovodnu mrežu. Ne idu po redu s...

20.06.2017

DAŽNICA: Formirana nova mjesna zajednica

U nedjelju, 18. lipnja, dovršen je konačno proces izdvajanja naselja Dažnica iz dosadašnje Mjesne zajednice...

Komentari

07.10.2015

SRĐAN PUHALO: Zašto u Prijedoru uspijevaju ratni zločinci?

Poznati banjolučki sociolog i analitičar, vičan razbijanju mitova i stereotipa, nema suosjećanja za prijedorske Srbe,...

03.08.2015

AMERIČKA VELEPOSLANICA: BiH je potrebna ustavna reforma

Svi se slažu s tim da se nikada nije očekivalo da, dvadeset godina nakon završetka rata, u Bosni i Hercegovini,...

29.04.2014

EMIL VLAJKI: RS se mora osamostaliti!

Piše: Miroslav PRGOMET - Republika Srpska spremna je ustati u zaštitu i povrat svojih nasilno oduzetih nadležnosti...

Razgovori

30.07.2015

SONJA BISERKO: Cijela srpska historija jedna je velika laž

Srbija izbjegava činjenice koje jasno govore o njenoj odgovornosti za raspad Jugoslavije na brutalan način, a Srbi...

28.11.2012

U PROTEKLOM MANDATU: Vraćeni smo u sustav općine

Razgovor s g. Ilijom Zirdumom, dosadašnjim predsjednikom Općinskog vijeća...

30.08.2012

Fra Mirko Filipović, vikar plehanskog samostana

POLITIKA JE PREDUGO DUŠU NAŠEGA NARODA PREMJEŠTALA U DRUGE DRŽAVE I KRAJEVE Bosanska Posavina i raseljeni hrvatski...

POZIV POSAVSKIM HRVATIMA

UKOLIKO JOŠ NISTE IZVADILI OSOBNU KARTU U BOSNI I HERCEGOVINI, VRIJEME JE DA TO ŠTO PRIJE UČINITE. TIME NIŠTA NE GUBITE NEGO  OSTVARUJETE SVOJE PRAVO DVOJNOGA DRŽAVLJANSTVA!