18.04.2014

POLITIČKE STRANKE: Nestanak Nove hrvatske inicijative (NHI)

Piše: Miroslav PRGOMET

images.jpg
Ovih dana s bosanskohercegovačke političke scene konačno je u potpunosti nestala stranka nastala kao odlučna reakcija na antibosanski radikalizam Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i definitivnu hercegovizaciju hrvatske politike u BiH.  

Osnovana je 27. lipnja 1998. godine nakon Petog sabora HDZ BiH, na kojem je Krešimir Zubak i skupina koja ga je podržavala za novog predsjenika stranke predložila Božu Ljubića, kojega su smatrali umjerenim političarem, za razliku od radikalnog manipulatora Ante Jelavića, kojega je podržavao ostatak stranačkog vodstva. 

Na samom saboru Ljubić je odustao od kandidature, što će postati njegova trajna karakteristika, i ostao u stranci. Za novog predsjednika HDZ BiH izabran je bivši jugoslavenski oficir Ante Jelavić, a Zubak je sa skupinom nezadovljnika osnovao novu stranku, radnog naziva Bosanskohercegovačka hrvatska demokratska zajednica, koja je na osnivačkom saboru dobila ipak ime Nova hrvatska inicijativa (NHI). Poticaj osnivanju nove stranke sasvim sigurno je bila činjenica što se s kandidaturom nekoga poput Jelavića nije slagao ni HDZ u Hrvatskoj, odnosno predsjednik stranke Franjo Tuđman.  

NHI je gotovo desetljeće nakon osnivanja, skupa s ranije osnovanom Hrvatskom seljačkom strankom,  bio značajna alternativa jednoumlju hrvatske političke stvarnosti u BiH, ali je uspio u svoje redove regrutirati uglavnom članove iz Središnje Bosne i Posavine. Ipak, većina hrvatskih političkih aktivista i u ovim krajevima ostala je vjerna HDZ BiH, osim u derventsko-brodskom dijelu Posavine, gdje je značajan dio sastava HDZ-a BiH pristupio NHI-u.  

Nakon povlačenja Krešimira Zubka iz angažiranog političkog djelovanja, stranka je sve više stagnirala, tako da se 1. listopada 2007. službeno sjedinila s Hrvatskom seljačkom strankom BiH, zadržavajući imena obiju stranaka (HSS-NHI).  

Godinu dana prije toga u HDZ-u BiH ponovno se dogodio veliki raskol, a glavni akter opet je bio Božo Ljubić. On je u srpnju 2005.  na izbornom saboru HDZ-a bio protukandidat Draganu Čoviću. Optužio ga je za prijevaru i krađu glasova te sa svojim pristašama osnovao novu stranku  Hrvatsku demokratsku zajednicu 1990., skraćeno zvanu Devedesetka. Najavljivao je, naime, da će HDZ 1990. vratiti izvornu politiku HDZ-a iz vremena osnivanja stranke i postati tako respektabilan politički subjekt, za razliku od tadašnjeg HDZ-a, koji je s Jelavićem otklizao u izolaciju i na političku marginu. Čovića su u to doba razotkrivali kao igrača iz iste Jelavićeve jugo-armijske branše: bio je u Jugi navodno šef KOS-a za Hercegovinu, a kao student potpisivao se ćirilicom. Poklopilo se i to što su protiv Čovićeva izbora i ovaj put bili HDZ iz Hrvatske i njihov predsjednik Ivo Sanader.  

U razdoblju koje je slijedilo HSS-NHI se relativno dobro držao sve dok mu Čovićeva politička kuhinja nije na izbornom saboru ubacila za glavnu kandidatkinju Ljilju Lovrić, koja se brzo potom javno priklonila Čoviću pa su je nasilu morali izbacivati iz stranke, ali ona je uspjela HSS registrirati kao posebnu stranku i unijeti je u Hrvatski narodni sabor, navodni nadstranački hrvatski nacionalni forum sastavljen uglavnom od HDZ-a i strančica koje je osnivao Dragan Čović. Vodstvo HSS-NHI nakon toga nije više imalo dovoljnu integrativnu snagu da sačuva stranku od raspadanja te je, nakon dužeg perioda pregovora, odlučeno da će se stranka službeno ujediniti s HDZ-om 1990., odričući se pritom svoga imena.  

HDZ 1990. u međuvremenu je otkrio pravo lice svoga osnivača dr. Bože Ljubića, koji je nakon prošlih općih izbora raskinuo koaliciju s izbornim partnerom HSP BiH i priklonio se Čovićevu HDZ-u BiH, s kojim je ušao u tzv. Hrvatski narodni sabor. U toj kombinaciji, Ljubićeva karizma je sasvim izblijedila pred ledenom taktikom eliminiranja političkih protivnika dr. Čovića i u stranci je sazrela svijest da se valja rješavati svoga osnivača.

Na zadnjem saboru stranke za novog predsjednika izabran je Martin Raguž, koji je odmah napravio zasad mali ali primjetljivi otklon od topljenja stranke pred hladnim sjajem Čovićeva autoriteta. Takvome HDZ-u 1990. povjerovalo je vodstvo NHI-a i prepustilo mu se u potpunosti s onim što je do sada uspjelo sačuvati od nekoć respektabilne stranke.  

A najviše se uspjelo sačuvati u onome dijelu Bosanske Posavine i Krajine koji je dodijeljen RS-u. Ovdje Devedesetka zapravo i nije imala neku respektabilnu ekipu te će ubuduće sve uglavnom ostati isto osim imena: Devedesetka će samo dati ime, a ekipa okupljena oko Tome Tomljanovića, koji je do sada uspijevao držati na okupu značajnu skupinu aktivista koji su u zadanim uvjetima relativno dobro uspijevali iznositi lokalne izbore, ostat će ista. Ili možda ipak neće: već su općinski vijećnici NHI-a iz Bosanskog Broda pristupili stranci Živka Budimira, a to je učinila i jedna manja ekipa u Derventi. Stari aktivisti Devedesetke, koji su bili u konstantnom sporu s Tomljanovićevom ekipom, možda ne izdrže iznenadnu sreću sjedinjenja pa se priključe HDZ-u BiH, s kojim su u zadnje vrijeme praktično i bili na istom fonu.

A kako je počelo, možda se oba HDZ-a angažiraju zajedno na predstojećim izborima, jer politika nije tuga neprebolna, nego uvijek novi osjećaji za nove pobjede. Iz tog razloga vjerojatno će i bivša NHI-jeva ekipa lako zaboraviti koliko im je puta HDZ BiH kupio i tako oteo na izborima već dobivene vijećnike po posavskim općinama i u Kotor Varošu i kao ih je na posljednjim općim izborima vješto izmanipulirao da u Vijeću naroda parlamenta RS-a ne mogu dobiti više od jednog kandidata, kako bi Dodikovi Hrvati ujedinjeni s HDZ-ovim predsjednikom Vijeća mogli sve četiri godine uzorno šutjeti i ne uložiti niti jedan prigovor na zakone izglasane u srpskoj skupštini.

Feniks.info
Zubak-Krešimir-2-RFE.jpg
Krešimir Zubak, osnivač NHI
y334337555505479.jpg
Dragan Čović i Božo Ljubić - dva lidera dvaju HDZ-ova iz dva širokobriješka sela
images (1).jpg
Ljilja Lovrić - (p)odmetnuta predsjednica HSS-NHI
Martin-Raguz-Billboard_h-4000x3000-preview.jpg
Martin Raguž, nekad nada mladih liberala sada HDZ-a 1990.

Komentari (2 komentara)

Pošalji

03.04.2018

Dr. Deni Porej novi direktor svjetske organizacije za zaštit...

ZAGREB – Dr. Deni Porej postao je direktor WWF Adrije, svjetske organizacije za zaštitu prirode. WWF Adria je...

29.11.2017

FEDERALNO MINISTARSTVO: Natječaj otvoren do konca prosinca

Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba iz Sarajeva ponovno je raspisalo natječaj za pomoć pri...

09.09.2017

LJETOVANJE: Sretan povratak s mora

Skupina djece i mladeži koja je, u organizacije naše udruge, tjedan dana boravila u Kaštelima kod Splita na...

Komentari

07.10.2015

SRĐAN PUHALO: Zašto u Prijedoru uspijevaju ratni zločinci?

Poznati banjolučki sociolog i analitičar, vičan razbijanju mitova i stereotipa, nema suosjećanja za prijedorske Srbe,...

03.08.2015

AMERIČKA VELEPOSLANICA: BiH je potrebna ustavna reforma

Svi se slažu s tim da se nikada nije očekivalo da, dvadeset godina nakon završetka rata, u Bosni i Hercegovini,...

29.04.2014

EMIL VLAJKI: RS se mora osamostaliti!

Piše: Miroslav PRGOMET - Republika Srpska spremna je ustati u zaštitu i povrat svojih nasilno oduzetih nadležnosti...

Razgovori

30.07.2015

SONJA BISERKO: Cijela srpska historija jedna je velika laž

Srbija izbjegava činjenice koje jasno govore o njenoj odgovornosti za raspad Jugoslavije na brutalan način, a Srbi...

28.11.2012

U PROTEKLOM MANDATU: Vraćeni smo u sustav općine

Razgovor s g. Ilijom Zirdumom, dosadašnjim predsjednikom Općinskog vijeća...

30.08.2012

Fra Mirko Filipović, vikar plehanskog samostana

POLITIKA JE PREDUGO DUŠU NAŠEGA NARODA PREMJEŠTALA U DRUGE DRŽAVE I KRAJEVE Bosanska Posavina i raseljeni hrvatski...

POZIV POSAVSKIM HRVATIMA

UKOLIKO JOŠ NISTE IZVADILI OSOBNU KARTU U BOSNI I HERCEGOVINI, VRIJEME JE DA TO ŠTO PRIJE UČINITE. TIME NIŠTA NE GUBITE NEGO  OSTVARUJETE SVOJE PRAVO DVOJNOGA DRŽAVLJANSTVA!