29.04.2014

EMIL VLAJKI: RS se mora osamostaliti!

Piše: Miroslav PRGOMET

Emil-Vlajki2.jpg- Republika Srpska spremna je ustati u zaštitu i povrat svojih nasilno oduzetih nadležnosti preko svojih legalnih institucija, o čemu postoji nacionalni konsenzus svih relevantnih političkih stranaka - izjavio je dopredsjednik RS-a Emil Vlajki, a prenosi agenicija Srna.

Vlajki je upozorio da su pritisci Zapada na Republiku Srpsku u suradnji s bošnjačkim političkim vrhom toliko veliki da će, ukoliko ne dođe do vraćanja nadležnosti u slijedećih godinu dana, RS-a u biti nestati.

On bi odmah u skupštinsku proceduru uputio zahtjeve za povrat nadležnosti, za razliku od Dodika, s čijim se, kako kaže, tajmingom ne slaže.

Militantni i dominantni bošnjački politički vrhovi, po Vlajkiju, pokušavaju na vjersko-nacionalnim osnovima, pomognuti dijelom međunarodne zajednice i rušeći izvorni Daytonski sporazum, ostvariti svoju dominaciju na cjelokupnom teritoriju zemlje s ciljem stvaranja teokratske države.

- Značajke ove politike razumijevaju neprekidno isticanje genocidnosti srpskog naroda, Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve, stava da će najbrojniji narod u BiH od sada apsolutno odlučivati, traženje načina da se putem političkog inženjeringa ostvari reprezentativna dominacija, opstrukcija napora RS-a da poboljša ekonomsku situaciju i traženje od međunarodne zajednice da ukine izvorni Daytonski sporazum i centralira BiH - tvrdi Vlajki.

Prema njegovim riječima, ukoliko kod brojno najvećeg naroda u BiH prevlada militantni fundamentalizam, Europa nikada neće prihvatiti takvu državu, iz istih razloga zbog kojih ne prihvaća ni Tursku.

- Građani Republike Srpske, koji apsolutno poštuju vjerske i civilizacijske tekovine drugih, ne mogu po prirodi stvari prihvatiti tu varijantu, jer oni hoće biti dio Europe, a ne islamskog svijeta.  - rekao je Vlajki ističući da se u tom slučaju istinsko osamostaljenje RS-a nameće samo po sebi i da se treba nadati da će Zapad za to imati sluha i pomoći RS-u da kroz takvu odluku postane dio građanskog svijeta.

Za one koji su imali strpljenja pročitati do kraja ovu vijest a ne znaju tko je Emil Vlajki, evo nekoliko šturih podataka:

- Ovaj gospodin je dopredsjedik RS-a u ime Hrvata kao konstitutivnog naroda ovog entiteta i Bosne i Hercegovine.
-  Na to mjesto, u ime hrvatskog naroda, izabran je na prošlim općim izborima na listi neke minorne srpske stranke kojoj danas većina stanovnika RS-a ne zna ime.
-  Rođen je u Bugarskoj, majka mu je Židovka, te bi po pravilima židovske genealogije morao biti Židov.
-  Škole je završio u Splitu i Zagrebu, te na pariškoj Sorbonni.
-  S Bosnom ima veze tek od 1972. godine, kada dolazi u Sarajevo predavati na novinarskom fakultetu.
- Za vrijeme rata bio je dopredsjednik Crvenog križa u Sarajevu i odatle je izveo kolonu Srba prema Beogradu.
- Otada je u Kanadi, onda ponovno u Francuskoj, a u Banju Luku dolazi predavati tek 2005. godine.-  S bosanskim Hrvatima nema nikave veze, a s Hrvatima u Hrvatskoj, osim što nosi dubrovačko prezime, vjerojatno samo to što se ondje školovao.
- Predstavljajući bosanske Hrvate kroz četiri godine u vrhu RS-a nikad se nije zauzeo ni za jedno hrvatsko pravo u RS-u, a mnogo puta intervenirao je u korist ugroženih prava Srba i prava Republike Srpske.
-  Usprkos svim ovim činjenicama, glavni predstavnici hrvatske politike u Bosni i Hercegovini nisu ga uglavnom nikada spominjali  kao primjer za neravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda, odnosno za pravo Hrvata da sami biraju svoje predstavnke u inistitucijama ove države. U njihovim intervenicijama problem je bio isključivo samo Željko Komšić, koga su bošnjački birači SDP-a izabrali na mjesto člana predsjedništva BiH.  

Na koncu jedna bezazlena objekcija: ako Hrvati iz područja koje je Daytonskim sporazumom dodijeljeno RS-u i ove jeseni na općim izborima opet ne uspiju sakupiti bijednih tri-četiri tisuće glasova da sami izaberu nekoga da sjedi u stolici dopredsjednika RS i barem šuti ako neće ili ne može ništa pozitivno uraditi, ona će Emil Vlajki ili neki drugi instant Hrvat ponovno u ime Hrvata zastupati interese RS-a zdušnije i odlučnije od sama predsjednika ovoga daytonskog entiteta.  

Ps.
Na konačnom koncu, jedna bezazlena molba: svi koji su imali strpljenja pročitati ovaj tekst do kraja, neka se dolje u reakcijama potpišu barem nadimkom. Tek toliko da vidimo koliko ima onih koji se ne uplaše kad vide tekst duži od pet rečenica, a to onda znači koliko ima onih kojima je stalo do ozbiljnih tema.  

Feniks.info

Komentari (2 komentara)

Pošalji

07.06.2018

IN MEMORIAM:  D r a g a n   K lj a j i ć

Dopredsjednik Udruge FENIKS  Jučer je u Zagrebu u 48. godini života preminuo Dragan Kljajić, dopredsjednik Udruge...

03.04.2018

Dr. Deni Porej novi direktor svjetske organizacije za zaštit...

ZAGREB – Dr. Deni Porej postao je direktor WWF Adrije, svjetske organizacije za zaštitu prirode. WWF Adria je...

29.11.2017

FEDERALNO MINISTARSTVO: Natječaj otvoren do konca prosinca

Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba iz Sarajeva ponovno je raspisalo natječaj za pomoć pri...

Komentari

07.10.2015

SRĐAN PUHALO: Zašto u Prijedoru uspijevaju ratni zločinci?

Poznati banjolučki sociolog i analitičar, vičan razbijanju mitova i stereotipa, nema suosjećanja za prijedorske Srbe,...

03.08.2015

AMERIČKA VELEPOSLANICA: BiH je potrebna ustavna reforma

Svi se slažu s tim da se nikada nije očekivalo da, dvadeset godina nakon završetka rata, u Bosni i Hercegovini,...

29.04.2014

EMIL VLAJKI: RS se mora osamostaliti!

Piše: Miroslav PRGOMET - Republika Srpska spremna je ustati u zaštitu i povrat svojih nasilno oduzetih nadležnosti...

Razgovori

30.07.2015

SONJA BISERKO: Cijela srpska historija jedna je velika laž

Srbija izbjegava činjenice koje jasno govore o njenoj odgovornosti za raspad Jugoslavije na brutalan način, a Srbi...

28.11.2012

U PROTEKLOM MANDATU: Vraćeni smo u sustav općine

Razgovor s g. Ilijom Zirdumom, dosadašnjim predsjednikom Općinskog vijeća...

30.08.2012

Fra Mirko Filipović, vikar plehanskog samostana

POLITIKA JE PREDUGO DUŠU NAŠEGA NARODA PREMJEŠTALA U DRUGE DRŽAVE I KRAJEVE Bosanska Posavina i raseljeni hrvatski...

POZIV POSAVSKIM HRVATIMA

UKOLIKO JOŠ NISTE IZVADILI OSOBNU KARTU U BOSNI I HERCEGOVINI, VRIJEME JE DA TO ŠTO PRIJE UČINITE. TIME NIŠTA NE GUBITE NEGO  OSTVARUJETE SVOJE PRAVO DVOJNOGA DRŽAVLJANSTVA!