26.02.2011

O udruzi

sabor_udruge.jpg
Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS jest udruga građana koja, u okviru prilika mjesta i vremena te u okviru svojih mogućnosti,  nastoji biti posrednik ili inicijator različitih vrsta pomoći Hrvatima povratnicima u njihovu Domovinu, njihov dom, na njihovu djedovinu, u Bosansku Posavinu. Svjesna da su politički, gospodarstveni, socijalni i svi drugi uvjeti krajnje nepogodni, Udruga je ipak na utemeljiteljskom saboru sebi postavila slijedeće ciljeve:

- Koordinacija svih Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu u ostvarivanju građanskih prava, dužnosti i potreba u jednoj europskoj državi u 21. stoljeću.

- Djelovanje na informativnom i edukativnom polju te posrednički u ime svojih članova prema državnim organima, domaćim i međunarodnim društvenim i političkim institucijama, te gospodarstvenim i humanitarnim organizacijama u skladu sa zakonom.

- Insistiranje na ostvarivanju svih građanskih prava uobičajenih u modernom dobu, a koja podrazumijevaju puni integritet osobnih, kolektivnih, nacionalnih, religijskih, socijalnih, kulturnih, jezičnih i gospodarskih prava konstitutivnog naroda jedne države.

- Nastojanje oko pune integracije hrvatskih povratnika u lokalnu i državnu zajednicu.

- Trud oko registriranja svih infrastrukturnih, gospodarstvenih, socijalnih, sigurnosnih, kulturnih i religijskih potreba Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu te nastojanje da se o tome kontinuirano obavještava šira javnost, nadležne institucije i organizacije, kako bi se što prije život povratnika približio standardu života europskih građana 21. stoljeća.

- Nastojanje oko organiziranja pravne, informativne, socijalne i svake druge pomoći svojim članovima i svim drugim Hrvatima povratnicima, kako bi svi bili pravodobno obaviješteni o korisnim mogućnostima ili ponudama različitih državnih organa, humanitarnih i gospodarstvenih organizacija.

- Nastojanje oko čuvanja jedinstva pripadnika različitih lokalnih, idejnih ili ideoloških skupina ili pojedinaca oko najosnovnijih interesa i potreba Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu.

- Nastojanje oko održavanja i izgrađivanja dobrih odnosa s drugim nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini, s predstavnicima međunarodnih organizacija u BiH te sa svim drugim ustanovama i pojedincima koji izraze spremnost za suradnju i potporu Udruzi.

Ovi ciljevi su zahtijevni i trajni, a ostvarivi su onoliko koliko bude aktivnosti, sposobnosti i ustrajnosti. Važno je uvijek iznova započinjati, ne odustajati i ne skrivati se iza parola: nemoguće je i ne isplati se!

Komentari (2 komentara)

Pošalji

07.06.2018

IN MEMORIAM:  D r a g a n   K lj a j i ć

Dopredsjednik Udruge FENIKS  Jučer je u Zagrebu u 48. godini života preminuo Dragan Kljajić, dopredsjednik Udruge...

03.04.2018

Dr. Deni Porej novi direktor svjetske organizacije za zaštit...

ZAGREB – Dr. Deni Porej postao je direktor WWF Adrije, svjetske organizacije za zaštitu prirode. WWF Adria je...

29.11.2017

FEDERALNO MINISTARSTVO: Natječaj otvoren do konca prosinca

Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba iz Sarajeva ponovno je raspisalo natječaj za pomoć pri...

Komentari

07.10.2015

SRĐAN PUHALO: Zašto u Prijedoru uspijevaju ratni zločinci?

Poznati banjolučki sociolog i analitičar, vičan razbijanju mitova i stereotipa, nema suosjećanja za prijedorske Srbe,...

03.08.2015

AMERIČKA VELEPOSLANICA: BiH je potrebna ustavna reforma

Svi se slažu s tim da se nikada nije očekivalo da, dvadeset godina nakon završetka rata, u Bosni i Hercegovini,...

29.04.2014

EMIL VLAJKI: RS se mora osamostaliti!

Piše: Miroslav PRGOMET - Republika Srpska spremna je ustati u zaštitu i povrat svojih nasilno oduzetih nadležnosti...

Razgovori

30.07.2015

SONJA BISERKO: Cijela srpska historija jedna je velika laž

Srbija izbjegava činjenice koje jasno govore o njenoj odgovornosti za raspad Jugoslavije na brutalan način, a Srbi...

28.11.2012

U PROTEKLOM MANDATU: Vraćeni smo u sustav općine

Razgovor s g. Ilijom Zirdumom, dosadašnjim predsjednikom Općinskog vijeća...

30.08.2012

Fra Mirko Filipović, vikar plehanskog samostana

POLITIKA JE PREDUGO DUŠU NAŠEGA NARODA PREMJEŠTALA U DRUGE DRŽAVE I KRAJEVE Bosanska Posavina i raseljeni hrvatski...

POZIV POSAVSKIM HRVATIMA

UKOLIKO JOŠ NISTE IZVADILI OSOBNU KARTU U BOSNI I HERCEGOVINI, VRIJEME JE DA TO ŠTO PRIJE UČINITE. TIME NIŠTA NE GUBITE NEGO  OSTVARUJETE SVOJE PRAVO DVOJNOGA DRŽAVLJANSTVA!