U maloj dvorani samostana Plehan održana je u utorak, 21.
srpnja, mala radionica s predavanjem i razgovorom o ekološkom načinu uzgoja
povrća i žitarica i mogućnosti izlaska na tržište s takvim proizvodima.
Predavanje je organizirano u okviru aktivne suradnje češke organizacije Svijet kao dom s poljoprivrednom
zadrugom EcoPorudct Plehan, koja je u
vlasništvu udruge FENIKS.
Pred okupljenih tridesetak slušatelja mlada profesorica
Šarka Vlahova, asistentica na poljoprivrednom fakultetu sveučilišta u Češkim
Budejovicama, pokušala je predstaviti prednosti i teškoće ekološkog uzgoja
hrane. Znatan problem bio je, nažalost, amaterski prijevod najprije s češkog na
engleski a potom s engleskoga na jezik slušatelja, tako da se dosta toga
doslovno gubilo u prijevodu.
Samostan je sudionike počastio skromnom zakuskom i pićem u hladovini
oraha, što je dobrodošlo na zaista pretjeranoj vrućini toga dana. Nakon zakuske
zainteresirani su mogli pogledati na mikroskopima izgled čiste i onečišćene
vode te izgled listova ili stabljika biljki, da se uvjere kako se precino može
utvrđivati jesu li neki proizvodi kvalitetni i imaju li u sebi nedozvoljenih
supstanci.
Organizacija Svijet
kao dom omogućit će u okviru ovoga projekta dvojici studenata završne
godine poljoprivrednog fakulteta kratku obuku u Sloveniji o tome kako se
pravilno suše i pakiraju voće i povrće, što će im dobro doći u praktičnom radu
u sušari, koju je prošle godine dobila udruga Feniks preko američkog Caritasa
Catholic Relief Services. Sušara otvara mogućnost i onima koji za sebe žele osušiti
neko voće ili povrće, ali i mogućnost proizvodne djelatnosti po tržišnim
uvjetima kako bi se tim projektom moglo otvoriti neko novo radno mjesto. Sušara
će početi s radom ovoga ljeta.
Feniks.info