07.04.2013

SLAVNA ODLUKA: Ukloniti vratnice s groblja!

PB012528.JPG
Rješenje koje je 14. ožujka 2013. donijelo Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, a koje je potpisao ministar Nedeljko Čubrilović, izazvalo je s pravom čuđenje i nezadovoljstvo među župljanima župe Barlovci, jer se u njemu nalaže Banjolučkoj biskupiji i Župnom uredu Barlovci kod Banje Luke da „odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana dostavljanja rješenja izvrši uklanjanje dvije metalne kapije“ koje se nalaze na ulazu u katoličko groblje Crkvine u mjestu Dragočaj u župi Barlovci.

Groblje Crkvine je jedno od najstarijih katoličkih groblja na banjolučkom području. Potječe još iz turskoga doba i pouzdano se zna da postoji već više od 200 godina. I umjesto da bude proglašeno spomenikom kulture i na adekvatan način brigom države zaštićeno, spomenuto ministarstvo nalaže da se uklone kapije s groblja, a razlog bi trebao navodno biti taj što kroz groblje prolazi lokalni put (?!).

Sve da to i jest istina, ministarstvo bi se trebalo pobrinuti da se put izmjesti iz groblja, tim više što je ono značajna povijesna lokacija. No, istina je sasvim druga. Do groblja s dviju strana vode dva pristupna puta i završavaju pred grobljanskom ogradom, a zemljište groblja je crkveno vlasništvo, odnosno vlasništvo župe Barlovci.

Ministarstvo je, kažu poznavatelji prilika, nepromišljeno pohitilo da udovolji pritužbama jednog lokalnog šerifa, koji je nezadovoljan što mu župnik ne da ključ od groblja, odnosno što on u groblju ne može raditi što hoće, jer grobljem upravlja upravitelj župe. Sad se pokušavaju izvući iz nezgodne situacije tako što su slučaj predali sudu, a župnik i biskupija uložili su prigovor na odluku ministarstva, uputivši također i vladi protestno pismo. Obavijest o ovome slučaju župnik je, preko nuncijature (vatikanske ambasade) u BiH uputio i rimskoj kuriji, odnosno papi Franji.

I ovaj slučaj svjedoči koliko je važno oduprijeti se pokušaju da se groblja silom privedu u vlasništvo lakalnih vlasti kako bi one, sukladno svojim idejama i ideologijama, nesmetano donosile odluke o njima. Jedan od uzoraka nekih
budućih slučajeva mogla bi biti upravo ova odluka lokalnih vlasti da put provede posred groblja. Ako je put veći, moguće je očekivati da se groblje dokine ili izmjesti za potrebe puta, a onda – zašto ne – za   potrebe neke druge želje općinske ili državne administracije. Groblja su sveta mjesta, kao i crkve i kapele, i njima isključivo trebaju upravljati vjerske zajednice.

Župa Barlovci, koja se nalazi desetak kilometara sjeverno od Banje Luke, godine 1991. imala je 4.081 vjernika, a danas ima samo 191 vjernika. I umjesto o poboljšanju provratka, Vlada RS-a donosi odluke o uklanjanju kapija s lokalnog katoličkoga groblja. Slavno!

Feniks. info

PB012553.JPG
Za Sve Svete se na groblju Crkvine okupi velik broj Barlovčana protjeranih po čitavome svijetu
PB012587.JPG
Groblje Crkvine je jedno od najstarijih katoličkih grobalja u okolici Banje Luke (samo ime lokaliteta svjedoči o ostacima neke crkvene građevine iz prošlosti!)
PB012536.JPG
Župna crkva u Barlovicima

Komentari (2 komentara)

Pošalji

07.06.2018

IN MEMORIAM:  D r a g a n   K lj a j i ć

Dopredsjednik Udruge FENIKS  Jučer je u Zagrebu u 48. godini života preminuo Dragan Kljajić, dopredsjednik Udruge...

03.04.2018

Dr. Deni Porej novi direktor svjetske organizacije za zaštit...

ZAGREB – Dr. Deni Porej postao je direktor WWF Adrije, svjetske organizacije za zaštitu prirode. WWF Adria je...

29.11.2017

FEDERALNO MINISTARSTVO: Natječaj otvoren do konca prosinca

Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba iz Sarajeva ponovno je raspisalo natječaj za pomoć pri...

Komentari

07.10.2015

SRĐAN PUHALO: Zašto u Prijedoru uspijevaju ratni zločinci?

Poznati banjolučki sociolog i analitičar, vičan razbijanju mitova i stereotipa, nema suosjećanja za prijedorske Srbe,...

03.08.2015

AMERIČKA VELEPOSLANICA: BiH je potrebna ustavna reforma

Svi se slažu s tim da se nikada nije očekivalo da, dvadeset godina nakon završetka rata, u Bosni i Hercegovini,...

29.04.2014

EMIL VLAJKI: RS se mora osamostaliti!

Piše: Miroslav PRGOMET - Republika Srpska spremna je ustati u zaštitu i povrat svojih nasilno oduzetih nadležnosti...

Razgovori

30.07.2015

SONJA BISERKO: Cijela srpska historija jedna je velika laž

Srbija izbjegava činjenice koje jasno govore o njenoj odgovornosti za raspad Jugoslavije na brutalan način, a Srbi...

28.11.2012

U PROTEKLOM MANDATU: Vraćeni smo u sustav općine

Razgovor s g. Ilijom Zirdumom, dosadašnjim predsjednikom Općinskog vijeća...

30.08.2012

Fra Mirko Filipović, vikar plehanskog samostana

POLITIKA JE PREDUGO DUŠU NAŠEGA NARODA PREMJEŠTALA U DRUGE DRŽAVE I KRAJEVE Bosanska Posavina i raseljeni hrvatski...

POZIV POSAVSKIM HRVATIMA

UKOLIKO JOŠ NISTE IZVADILI OSOBNU KARTU U BOSNI I HERCEGOVINI, VRIJEME JE DA TO ŠTO PRIJE UČINITE. TIME NIŠTA NE GUBITE NEGO  OSTVARUJETE SVOJE PRAVO DVOJNOGA DRŽAVLJANSTVA!